anjakoivistoinen04

politiikka

  • Kaksi Luuta-Mummoa!
    Kaksi Luuta-Mummoa!

Eläkerahastot ja ns. taitettu indeksi.

Eläkerahastot vaikuttaisivat olevan nykyjärjestelmässä pikemminkin  investointien rahanlähde ja talouskasvun turvaaja kuin eläketurvan takaaja.

Paljon puhuttua kestävyysvajetta voisi helpottaa käyttämällä eläkerahastoja eläkkeiden maksamiseen finassikeinottelun sijaan.

Alussa oli toisin.

Alkuperäisessä työeläkelaissa 1960-luvun alussa eläkkeiden ostovoima  sidottiin   kokonaisuudessaan eli 100% palkkojen eli palkankorotusten kehitykseen. Tämä käytäntö oli voimassa vuosina 1963 - 1976. Tästä käytännöstä siirryttiin ns. Miettusen hätätilahallituksen  aikana puoliväli-indeksiin 50/50%, jossa eläkkeitä korotettiin fifty-fifty periaatteella. Tämä menettely oli voimassa vuosina 1977 - 1995.

Vuoden 1996 siirryttiin Lipposen hallituksen aikaan taitettuun indeksiin, jossa eläkkeitä korotetaan enää vain  20% palkkojen nousun mukaan.

Eläkeläiset ja puolue toiminta.

Valtapuolueet SDP, Kokoomus, Keskusta ja jopa PerusSuomalaiset eivät ole kiinnostuneita hyvinvointi Suomen rakentajien, eläkeläisten asioista, muuten kuin vaalien aikaan. Eliittieläkeläiset kyllä pärjäävät suurilla eläkkeillään, mutta pieneläkeläiset tuskailevat toimeentulon kanssa. Olemme joutuneet syrjään työntekijä-ja työnantajajärjestöjen turvaverkosta, eikä meillä ole mahdollisuutta hoitaa asioitamme lakkomenettelyin. Kuka viime kädessä hoitaa meidän asioista. Meillä pitäisi olla oma puolue.

Sellainen perustettiin eläkeläisten voimin eläkeläisille vuonna 2006. Suomen Senioripuolue rp. Oliko aika väärä vai mikä oli, mutta se ei saanut kannatusta ja putosi puoluerekisteristä vuona 2011, kun ei saanut kaksissa peräkkäisissä vaaleissa edustajaa. Senioripuolue toimii edelleen yhdistyksenä ja se tarvitsee reilut 5000 kannattajanimeä rekisteröytyäkseen puolueeksi jälleen. Eläkeläiset päättävät tarvitaanko eläkeläisille oma puolue. Menneet vuosikymmenet ainakin osoittavat sen tarpeellisuuden.

Joka puolueella on oma eläkeläisyhdistyksensä ja ne ovat toimineet enemmäkseen viihdelinjalla jopa 50 vuotta, mutta edunvalvonta on olematon ja siitähän pitävät puolueet huolta vaalien alla. Eikö eläkeläistenkin etuja pitäisi ajaa kansanedustajat, jotka olemme eduskuntaan äänestäneet? Mutta ei. Heitä ei kiinnosta ja jos joku jossain puolueissa olisikin kiinnostunut niin hän ei saa yksin ääntään kuuluviin.

Olen hyvä esimerkki pieneläkeläisestä. Kuusi vuotta eläkkeellä ja ostovoima noussut nettona n.43e eli 7euron vuosivauhtia. "Repikää siitä." Ketuttaa!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Jos alunperin olisi sovittu ettei eläkkeitä korotetaan lainkaan, olisit tyytyväinen?

Olet ollut eläkkeellä käytännössä juuri sen ajan, kun maailmantalous on sukeltanut ennätyskovaa. Monen työssäkäyvän palkka on laskenut ja erityisesti koko palkkasumma on kärsinyt korkean työttömyyden vuoksi. Sinua kuitenkin keljuttaa koska sinun eläkkeesi on noussut vain 43e. Kuinka onnistuisin osoittamaan riittävästi sympatiaa sinulle?

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Katsopas, Pekka, linkistä taulukko nimeltä: Kotitalouksien tulot ja pienituloisuus https://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_tulot.html

Taulukossa kerrotaan aika selkeästi, miten kotitalouksien käytössä olevat tulot ovat kasvaneet 12:ssa vuodessa 7 600 €.

Kerrotaan myös, että pienituloisten osuus on kasvanut.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Koska kuluttajahinta-indeksi ei mitenkään kuvastele pienituloisen välttämätöntä kulutusta ja elintarvikkeistakin indeksituotteina on painottunut vinoutuneesti, pientä eläkettä saavien elintaso on rajusti laskenut. N. kymmenessä vuodessa keskimääräistä eläkettä saanut on tippunut köyhyysrajalle. Sillä tulotasolla on turhaa hakea pankkilainaakaan jos jotain tarvetta olisi.

Pekka Pylkkönen

Totta varmaan siinä suhteessa että pienituloiset käyttävät enemmän alkoholia ja tupakkaa, joiden kuluttajahinnat ovat Suomessa melko korkeat. Tämä on kuitenkin oma valinta josta on paha mennä syyllistämään hallitusta tai muitakaan. Tuotteet eivät ole kuitenkaan erityisen välttämättömiä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vaikka ei käyttäisikään tupakkaa tai alkoholia, niin köyhällä menee suuri osa tuloista ruokaan. Elektroniikkaan yms. joiden hinnat on laskenut ei taas ole varaa kovinkaan paljon kuluttaa.

Käyttäjän anjakoivistoinen04 kuva
Anja Koivistoinen

Pekka Pylkkönen, en tarvitse Sinun sympatiaasi. Eikä pieneläkeläiset ja pienituloiset ole automaattisesti juoppoja ja tupakoitsijoita.

Jos saa eläkettä 770euroa ja siitä maksaa vuokran 560euroa, toki saa jos älyä hakea niin saa asumistukea. Näitä pieneläkeläisiä on paljon varsinkin naisissa. Ruan hinta on nousut kovasti ja niinpä moni joutuu turvautumaan leipäjonoihin.
Heikki Hurstin mukaan asiakasmäärä on noussut tasaisesti. Vilkkaampina päivinä jonossa seisoo jopa yli kolmetuhatta ihmistä.

Kuka puolustaisi pienituloisia ja pieneläkeläisiä?

Toimituksen poiminnat