Jälkipyykkiä – Kansalaisaloite ns. "taitettu indeksi."

Eläkeläisten kirosana "Taitettu indeksi" sai syksyllä 2016 Kansalaisaloitteen, jolla olisi ollut mahdollisuus korjata tuo kirosana. Aloite pääsee eduskunnan käsittelyyn, jos se saa 50 000 allekirjoitusta. Aloite sai 84 820 allekirjoitusta. Eläkeläiset olivat toiveikkaita. Mutta, mitä teki eduskunta keväällä 2017?

Aloitekeskustelussa salissa oli kourallinen kansanedustajia, jotka kaikki veisasivat samaa virttä – paitsi eräs naiskansanedustaja. Hän puhui asiantuntevasti ja järkevästi – hän ei saanut kannatusta yhdeltäkään edustajalta. Oli murheellista katsottavaa ja kuunneltavaa. Mietin, että ovat todella edustajat niin tietämättömiä eläkeasioista vai hämäävätkö kansalaisia. Aloite oli nimenomaan työeläkkeestä, mutta edustajat puhuivat takuu- ja kansaneläkkeestä, jotka ovat eria asia kuin työeläke. Työeläkeläisissä on tosi pienten eläkkeiden saajia paljon. Onko päättäjillämme tosiaan noin huonot tiedot eläkkeistä, jotka koskevat jokaista ihmistä aikanaan? Pelottavaa!

Suomessa oli v.2015 tilastojen mukaan 1 540 972 eläkeläistä. Työeläkkeensaajia oli 1 437 978 ihmistä, siis suuri joukko. Ainoastaan Kelan eläkettä sai 643 524 ihmistä. Sekä työ-että kansaneläkettä sai 540 530 ihmistä.

MOT-ohjelma kysyi puolueiden eduskuntaryhmiltä: Suomen Senioriliike esittää taitetun indeksin palauttamista palkkatasoindeksiksi ja väittää, että taitettu indeksi ajaa yhä suurempia eläkeläisjoukkoja köyhyysrajan alapuolelle. Onko tämä kannatettava esitys?

Vihreiden puolue ei kannattanut indeksin poistoa eikä myöskään STM:n laaja työryhmä. KD:n mielestä on huono hetki muutokseen, sillä ansiotaso ei välttämättä lähivuosina nouse. Vasemmiston vastaus oli, että eläkeasiat päätetään kolmikantaisesti, eli maksajia edustavat työmarkkinajärjestöt ovat sopineet indeksistä. RKP:n mielestä indeksi on toiminut pääosin odotetulla tavalla.  Keskustan, Perussuomalaisten ja Kokoomuksen eduskuntaryhmät: Tälläistä suunnitelmaa ei ole. Palkkatasoindeksiksi palauttamiselle ei ole edellytyksiä lyhyellä eikä pitkällä aikavälillä.

  MOT kysyi vielä: millaisilla kuukausituloilla eläkeläisen voidaan olettaa Suomessa tulevan toimeen? " Takuueläkkeen taso on yksi määritelmä, mutta riippuu olennaisesti myös asumisen ja muun elämisen kustannuksista. Yli 200 000 eläkeläistä elää köyhyysrajan alapuolella eikä sitä voi pitää hyväksyttävänä."

anjakoivistoinen04
Sitoutumaton Jyväskylä

Olen 72-vuotias yksinäinen eläkeläisnainen. Harrastuksena eläkeläisten asioiden seuraaminen ja joskun jotain kommentoiminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu